Elever

Mange unge spiller pengespil - oddset, poker på nettet eller et skrabelod i kiosken.


Måske er du en af dem, som sidder sammen med vennerne og livebetter på en fodboldkamp, som i ser i fjernsynet.
Der er spænding i at spille om penge, og tanken om de penge man kan vinde og hvad man skal bruge dem til kan give et kick.

Men sommetider kan det, at spille stikke af for én – man begynder at spille for mere end man havde tænkt sig og for flere penge end man har råd til at tabe.
Hvis det sker, er det vigtigt at finde nogen du kan snakke med det om - en kammerat som kender dig og forstår dig, eller en anden, som du snakker godt med.

Det kan også være, at du lægger mærke til en ven, som er begyndt at spille lidt for meget – og som har forandret sig. Måske er han eller hun begyndt at pjække lidt meget eller han/hun gider lige pludselig ikke med til noget mere. Så kan det være en god idé, at snakke med ham eller hende, i stedet for at undgå dem, eller lade dem være.

Alle kender til det, at have det svært i en periode – og de fleste ved også, at det kan være svært bare at fortælle om det. Så er det godt hvis man kan passe lidt på hinanden, ved selv at spørge om der er noget man kan gøre eller noget man kan snakke om – lidt ligesom når man er i byen eller til fest sammen og holder øje med hinanden.

Nogle gange kan man føle, at man blander sig for meget, hvis man begynder at sige til nogen at de spiller for meget, så man skal selvfølgelig tænke over hvordan man gør det. Men det er altid bedre, at gøre et eller andet – end slet ikke at gøre noget.
Så hvis du ikke lige selv er parat til at gå til den som spiller lidt for meget, så kan du jo snakke med nogle andre om det, for måske er der nogle af dem, der har lettere ved det.

For at ”opdage” problemet skal man være opmærksom på følgende ting:

  • Hvis nogen i din omgangskreds begynder at pjække fra skole eller for at spille.

  • Hvis nogen i din omgangskreds begynder, at trække sig væk fra fællesskabet og isolere sig fra sine venner og sin familie.

  • Hvis nogen i din omgangskreds gentagne gange har problemer med penge, og måske låner fra forskellige mennesker uden at betale pengene tilbage.


Du kender måske til det, at have det som der står ovenover, engang imellem, men det vi mener med det er, hvis det er noget, som står på over længere tid.

Hvad kan du så gøre, hvis du ”opdager”, at én som du kender, har problemer.

Først og fremmest er det ikke noget som du skal gøre alene, så derfor kan du:

  • Aftale med nogle af dine venner, at I sammen skal snakke med den, som har problemet.

  • Tale med din lærer om den forandring, som du har oplevet hos den person, som har problemet.

  • Tale med dine forældre om, hvad der kan være sket med den person, som har problemet.

Som du kan læse, så er det vigtigt, at tale om problemet. – men du skal altid huske på, at du skal gøre det på en måde, så det altid bliver en hjælp til personen, som har problemet.