Forældre

Unge mennesker er eksperimenterende i deres adfærd, og derfor tiltrækkes de også af pengespil, som tilbyder spænding, gevinster og brug af penge. De fleste unge spiller på oddset, poker på nettet eller køber skrabelodder. Der er muligvis en tendens til, at flere og flere unge spiller på fodboldkampe i TV, som de så sidder og ser sammen.

For langt de fleste unge udgør pengespil ikke et problem, men for et mindretal skaber pengespillet et tab af kontrol, og de begynder at spille oftere, end de havde tænkt sig, og for flere penge, end de har råd til at tabe.

Disse unge har brug for, at blive ”opdaget” så tidligt som muligt. Dels fordi det kan afbøde konsekvensernes effekt, og dels fordi den unges psykiske og sociale velbefindende er truet.

Som forælder skal man være opmærksom på:

  • Hvis den unge begynder, at isolere sig og vælger at spille pengespil, i stedet for at deltage i familiært samvær.

  • Hvis den unge begynder, at pjække fra skole og bliver indelukket, og måske irritabel og vred uden synlig grund.

  • Hvis den unge får økonomiske problemer, og synes at have et forbrug, som ikke modsvarer det pengebeløb, som den unge har til rådighed.


Det er klart, at visse af de ovenstående beskrivelser kan komme til udtryk hos unge mennesker, uden at de har problemer med pengespil. Men vi ved, at hvis de optræder sideløbende er der en sandsynlighed for, at det kan være problemer med pengespil, som kan være årsagen.

Hvordan skal man så forholde sig som forælder, hvis man har en bestyrket mistanke om, at den unge har udviklet et problematisk forhold til pengespil.

Vi anbefaler, at man forsøger sig med følgende:

  • At spørge ind til den adfærd omkring pengespil, som den unge har sammen med sine venner. Spiller de? Hvad spiller de? Osv.

  • At tage kontakt til skolen og forhøre sig om, hvordan de oplever den unge og om de er opmærksom på forandringer i den unges adfærd.

  • At søge viden og information om pengespil, og evt. søge råd og vejledning hos Frederiksberg-centeret eller andre instanser, som har viden indenfor området.

Det er selvsagt en svær situation at stå i, når man opdager, at den unge har et problem med pengespil, og derfor er det også vigtigt, at være åben og få snakket om det. Først og fremmest for den unges skyld, men også for ens egen og resten af familiens skyld.